ВЕТЕРАНИ ВОЈНООБАВЕШТАЈНЕ СЛУЖБЕ У НИШУ

Удружење „Ветерани Војнообавештајне службе Србије“, у сарадњи са Министарством одбране Републике Србије, и уз помоћ у отанизацији ГО СУБНОР-а Ниш и Високе школе струковних студија за криминалистику и безбедност Ниш, у Дому Војске у Нишу, одржало је трибину и приредилио изложбу, чији је аутор Градимир Јовановић, капетан бојног брода у пензији, под називом „Мудрост је оружје јаких“.

На трибини су, пред бројним посетиоцима припадника Копнене војске, чланова и руководства СУБНОР-а Града Ниша, професора и студената Високе школе струковних студија за криминалистику и безбедност Ниш, пензионисаних припадника ове службе, говорили: проф. др Бранко Крга, генерал пуковник у пензији, у два наврата начелник ове службе и Начелник ГШ СРЈ, на тему „Војна дипломатија у условима настанка кризе у ратним ситуацијама“, док је Градимир Јовановић, капетан бојног брода, говорио о „Историји настанка и развоја војнообавештајне службе“.

Такође, присутним на трибини обратили су се: пуковник у пензији Љубинко Кнежевић с темом „Војнообавештајнај извиђачка аналитичка делатност у 20. веку“, пуковник у пензији Драган Радула о „Војнообавештајној оперативној делатности у мирнодопским и ратним условима“, и пуковник у пензији Велибор Базовић о „Електронском извиђању и обради података“.

Након излагања учесници трибине поставили су бројна питања која су се углавном односила на практичан рад војнообавештајне службе, а нарочито о конкретном раду излагача у појединим кризним ситуацијама у грађанском рату, отаџбинско-одбрамбеном рату и у одбрани од НАТО агресије.

На крају трибине генерал Бранко Крга позвао је младе старешине Копнене Војске и присутне студенте да се, у зависности од интересовања, воље и жеље, определе за рад у војнообавештајној служби наше земље, на добробит народа и државе у заштити територијалног интегритета, независности и просперитетног развоја Србије. А то се, како је нагласио генерал Крга, може постићи прегалачким радом, знањем и сталним усавршавањем у складу са нашим потребама, као и најновијим искуствима у савременим ратовима који се у данашње време воде широм света.

30. новембра 2023.