Војводина

РЕПУБЛИКА  МОРА  ДА  ИМА  СВОЈ  ПРАЗНИК

Покрајински одбор СУБНОР-а АП Војводине одржао је у Новом Саду свечану седницу поводом обележавања 29.новембра, Дана Републике Србије.

Уводно излагање о предусловима за доношење декларације о својевременом проглашењу југословенске федерације имао је историчар, проф.др Ранко Кончар.

На свечаности је говорио и председник Покрајинског одбора СУБНОР-а, Светомир Атанацковић:

„Са разочарењем и сетом се присећамо великог државног празника. Дана републике, слављеног са пуно радости и наде од 1945. године, победе над фашизмом, до 1992. године кад је декретом укинут. А уведени су нам неки знани и незнани празници, већ према класификацији странака и партија на власти.

Данас се тешком муком разазнаје тип уређења наше државе. Имамо престолонаследнике, височанства и величанства, крунски савет, мешање цркве (која је званично одвојена од ”световне власти”) у све поре друштвеног живота. Није проблем да се слави и обележава историјски значај нашег народа од давнина, али јесте кад се занемарује или ставља у запећак, заборавља и, по правилу, фалсификује новија историја, посебно  народноослободилачка антифашистичка борба и допринос јединог и јединственог, у свету свугде признатог, партизанског покрета током Другог светског рата. Поједини назови историчари спремни су да доказују како фашистичке окупације у Србији није ни било, да су се Срби сами окупирали и међусобно поубијали. Образовање младе генерације се гради на таквим ”ревидирцима историјске истине”.

Што је најстрашније, а биће погубно за целу нацију, рехабилитују највеће злочине и злочинце. Коме треба серија „Равна гора“, а хоће да забораве  Кадињачу, Ужичку Републику, Пријепоље, Батинску битка, Сремски фронт. Понижавају Србију која је Уставом република, а не дају њеним становницима да имају свој празник” – рекао је у Новом Саду председник Покрајинског одбора СУБНОР-а Војводине