САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 816550Укупно посета:
  • 2553941Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

ТАЈНЕ И ИНФОРМАЦИЈЕ У ВЕЛИКОМ РАТУ

Веома садржајан програм обележавања јубиларне стоте годишњице Великог рата, СУБНОР Врања употпунио је мултикултуралним програмом о теми „Тајне акције српске војске-остваривање интереса Краљевине Србије у Првом светском рату.

Веома посећен скуп отворио је председник Окружног одбора СУБНОР-а Мирољуб Стојчић, а потом је приказан краћи али веома садржајан документарни филм о Првом светском рату.

Члан Републичког одбора СУБНОР-а, бригадни генерал у пензији Зоран Лубура, говорио је о значају информација и тајних акција за доношење правилних одлука у ратним условима и нагласио да „у рату а и уопште у животу ко влада информацијама влада и ситуацијом“.

Млади постдипломац-истраживач са Факултета безбедности у Београду Владимир Ловић говорио је о тајним акцијама српске војске у Првом светском рату и детаљно описао успешне акције Василија Трбића и Косте Миловановића Пећанца, које су српској војсци помогле у планирању операција на Солунском фронту и после пробоја фронта.

Добра припремљеност, начин презентације теме током које су посетиоци веома пажљиво пратили, излагање, одабране филмске секвенце и слајдове оставили су снажан утисак код посетилаца. О томе можда најубедљивије говори коментар директорке Врањске гимназије Сузане Мишић, која редовно прати акивности СУБНОР-а а у многима од њих учествују и гимназијалци, да је СУБНОР у Врању најсадржајније и најразноврсније обележио важан јубилеј – стогодишњицу Великог рата.

Вреди напоменути да је ову активност СУБНОР реализовао у сарадњи са  Библиотеком „Бора Станковић“ у Врању.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
23°
Углавном облачно
06:2518:36 CEST
НедПонУто
min 13°C
23/14°C
17/12°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.