САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 816550Укупно посета:
  • 2553941Укупно прегледа:
  • 3Тренутно посетилаца:

ЗАЈЕДНИЧКИ РАД – ПУНА  ПОМОЋ

Председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић заказао је у Апатину састанак  о проблемима социјално – здравственог стања бораца и војних инвалида, коме су присуствовали и чланови локалног одбора СУБНОР-а и из Врбаса и Оџака, директори Центра за социјални рад и Дома за старе у Апатину. Састанак је отворио Светомир Атанацковић, председник Покрајинског одбора, а даљим током председавала је Душанка Лукић Хавелка у име Предедништва  СУБНОР-а Србије.

Образложења о проблемима палијативне заштите бораца и војних инвалида дао је прим. др Драго Јелача, проф. др Христо Анђелски информисао је о циљевима истраживања социјално-здравственог стање бораца и војних инвалида и прикупљању података на основу упитника који треба да спроведу одбори СУБНОР-а. Нада Јулинац, председник актива геронтолошких центара у АП Војводини, упознала је о правима старих и пензионера у систему социјалне заштите и садржају рада геронтолошких центара. Мр Душанка Лукић Хавелка, прадседник Комисије за борачко-инвалидску заштиту СУБНОР-а Србије, саопштила ставове Републичког одбора СУБНОР-а о проблемима непосредне сарадње стручних служби у систему социјалне и здравствене заштите и служби задужених за борачко-инвалидску заштиту у локалним органима самоуправе и непосредним задацима одбора СУБНОР-а у остваривању социјалне сигурности бораца као и  према одборима СУБНОР-а.

Председници општинских одбора СУБНОР-а су истакли да је састанак имао значајну улогу за њихову обавештеност о правима бораца и војних инвалида у систему здравствене и социјалне заштите и упознали учеснике са активностима на пружању конкретне помоћи најугроженијим и најболеснијим борцима у свом месту. Председник Општинског одбора СУБНОР-а у Апатину Мићо Радаковић је тему проширио и проблемима бораца и војних инвалида избеглица које су у великом броју још 1995. нашли уточиште у местима њихових одбора СУБНОР-а и упознао учеснике састанка о раду одбора у Апатину.

Оно што је било карактеристично за овај састанак је конструктиван став према потребама најстаријих и здравствено угрожених бораца и војних инвалида и конкретним облицима помоћи усамљеним појединцима кад се нађу у стању потребе за хитним услугама збрињавања у здравственим и социјалним установама и унапређење сарадње одбора СУБНОР-а од општине до Републике. Вредна помена је и спремност установа социјалне заштите у Апатину да прихвате сугестије за организованију сарадњу борачке организације и установа социјалне заштите.

Ово је, у исто време, још један пример како се колективним радом и заједничким акцијама, од основних организација до централних органа, у чврстој сарадњи са локалним самоуправама и видном помоћи државе, могу направити нови и квалитетни искораци у збрињавању чланства којем је неопходна здравтвена и социјална помоћ.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
23°
Углавном облачно
06:2518:36 CEST
НедПонУто
min 13°C
23/14°C
17/12°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.