Вршац

Вршац

И ЗДРАВЉЕ ЈЕ ДЕО ПРОГРАМА

СУБНОР у Вршцу спроводи активности на превенцији и очувању здравља чланова мимо редовних механизама здравствене заштите у домовима здравља и болницама.

У ту сврху формиран је од чланова СУБНОР лекарски тим предвођен докторком Весном Стојановић, вишим медицинским техничаром Славицом Пупавац, медицинском сестром Сањом Каракаш и администратором Бориком Лазаревић. На располагању су, за случај потребе, још и др Јан Частвен, инфектолог као и др Љубинка Барбировић интерниста, такође чланови СУБНОР.

Програм траје под називом „Превентивом до здравља“ и огледа се у месечним превентивним прегледима, у просторијама СУБНОР у Вршцу, што подразумева контролу крвног притиска, триглицерида, холестерола, шећера у крви и контролу рада срца уз помоћ мобилног ЕКГ уређаја. Сва неопходна средства апарати и уређаји за превентивне прегледе набавио је вршачки СУБНОР из сопствених и средстава прибављених из градског буџета, по основу конкурса за суфинансирање активности у области социјалних давања и здравствене заштите и у његовом су власништву.

Тако се, у  условима пуног комфора и у пријатној атмосфери, без заказивања и чекања у здравственим установама, чланови СУБНОР могу обавестити о стању свога елементарног здравља.

За времешне и слабије покретне чланова, организују се и кућне посете и превентивни прегледи уз пуно одобравање и задовољство корисника превентиве уз добре лекарске савете.

Од прошле, 2017. године, овај програм је проширен и на бањски третман у Сокобањи, у оквиру здравственог центра Бањица, чији је оснивач СУБНОР Србије. Тада је о трошку СУБНОР боравило 15 наших чланова, што је наишло на добар одјек, па је ове, 2018. године, у времену од 3. до 9. новембра, благодети бањског опоравка уживало 50 наших чланова, од којих, овога пута, 17 о трошку вршачке организације СУБНОР, уз подршку градских  буџетских средстава, остварених на конкурсу стечених ваљаним програмом.

Захваљујући добро прпипремљеном и организованом одласку у Сокобању, сви чланови имали безбрижно путовање, боравак и безбедан повратак. Тошков Лукач, иначе члан Градског одбора СУБНОР Вршац, добио је од домаћина несвакидашње признање: Диплому за најбољег и посвећеног вођу пута за исказану брижност о члановима вршачке бањске експедиције.

Свему овоме треба додати и функционисање система „Бањице“, чему допринос дају млади људи, који осим професионалног приступа послу, уносе и ентузијазам који охрабрује.

Без примедби и уз похвале растали смо се уз намеру да се поново видимо и најаву домаћина да ће током зиме приступити реновирању одбјекта и побољшању услова и квалитета смештаја.

Поред вршачких, у истом периоду у Бањици је бравило и десетак чланова СУБНОР из  Панчева.