Затворен 48. литерарни конкурс „Драгојло Дудић“

 

РЕЧИ О СЛОБОДИ

И ове као и претходних 47 година успешно је 1. септембра затворен литерарно-историјско-публици­стички конкурс Фондације „Драгојло Дудић”.

Фондација, као део СУБНОР-а Ср­бије, постоји од 1971. године и у свом трајању је одавно доказала да реч увек издржава и побеђује време без обзира на све околности.

Овај јединствени литерарни конкурс који промовише антифашизам, патрио­тизам и слободарство и овај пут окупио је врсне ствараоце и квалитетне радове тако да са поносом можемо рећи да бакља слободе извојеване 1945. године и даље гори осветљавајући пут млађим ге­нерацијама и чувајући непролазне вред­ности које баштини СУБНОР Србије.

Фондација „Драгојло Дудић” основа­на је у част истакнутог српског домаћи­на, борца из Балканских и Првог свет­ског рата, који је прошао албанску гол­готу, после опоравка на Крфу учество­вао у пробоју на Солунском фронту, а потом у свом родном ваљевском крају, у ослобођеној земљи, опчињен новим по­литичким идејама постао и члан Кому­нистичке партије Југославије, покренуо лист радника и сељака те почео да обја­вљује своје надахнуте животне приче.

Драгојло Дудић се 1941. одмах при­кључио народноослободилачким пар­тизанским јединицама, постао комесар Колубарске чете, а у Ужицу је изабран за председника Главног ослободилачког одбора Србије који је по ослобођењу прерастао у Народну скупштину.

Оцењивачка комисија Фондаци­је, састављена је од врсних и призна­тих јавних делатника и интелектуала­ца: др Милан Кољанин, др Миодраг Иг­њатовић, др Мирољуб Васић, Вида Зи­моњић и редитељ Пуриша Ђорђевић. Њихов задатак биће да пажљиво про­читају пристигле радове те да издвоје оне који по свом квалитету заслужују награде и похвале.

Резултати 48. конкурса биће објавље­ни у јавним гласилима до 13. новембра 2019. а награде и похвале уручене 15. новембра у згради Народне скупшти­не у улици Краља Милана, чији хол краси биста Драгојла Дудића, њеног првог председника.