ЗАВЕШТАЊЕ СУБНОР-у

Истакнути научни и друштвени радник, врсни историчар, омладински и партијски руководилац, грађанин Груже, своје Липнице из које је поникао, др Мирољуб Васић, наш Васке, био је препознатљив у СУБНОР-у Србије за који је говорио да му је друга кућа и после физичког одласка од нас, и даље је присутан.

Његова породица, његов брат Радован, поштујући жељу Мирољубову поклонио је СУБНОР-у Шумадије и Крагујевца преко 100 књига из наше историје, етике, филозофије и књижевности. Међу вредним насловима несумњиву пажњу завређују неауторизоване магнетофонске белешке руководства Републике Србије са Јосипом Брозом Титом настале 1972. године и састанак ЦК СКС у Скупштини Србије, познатије као појава либерализма у Србији. Ове две књиге нумерисане као строго поверљиве носе датум 17.08.1972. године и коначно дају светло на догађаје из тог периода и јасно одсликавају ко је, како и на који начин рушио Србију. Склоњене од очију јавности ове две књиге су право благо наше историје. Наш Васке као да је знао да та дела требају да буду у центру Шумадије, средишту буна, устанака и слободара.

Знајући вредност поклоњених књига и захваљујући дародавцима председник СУБНОР-а Крагујевца и Шумадије, академик проф. Жељко В. Зиројевић истакао је личност и улогу др Васића, нашег Васкета, дивног човека, пријатеља и изузетног патриоте и антифашисте, који се увек и изнова враћао својој Гружи и Липници где је био познат из средњошколских дана у крагујевачкој гимназији као „Васа-гружански зет“.

Поклоњене књиге наћи ће своје место поред ранијих поклона др Миодрага Миће Зечевића, дугогодишњег председника СУБНОР-а Србије.