Житиште

ЧУВАРИ СЛАВНЕ ТРАДИЦИЈЕ

Општински одбор СУБНОР Житиштa, у суседном Банату, обележио је на свечан начин Дан победе над фашизмом низом пригодних манифестација.

Најпре су у Банатском Вишњићеву, селу које су основали српски добровољци из Првог светског рата, положени цвеће и венци на споменик погинулом војнику Црвене армије Ивану Јевки, који је био тешко рањен недалеко од овог места у борби са фашистичким окупатором, а потом преминуо у селу.  

Пре три године Амбасада Руске Федерације у Србији му је подигла споменик на месном гробљу где је био и сахрањен почетком октобра 1944.године.

На централној прослави Дана победе у Житишту, испред споменика палим борцима НОР-а, положени су венци Руске амбасаде, СУБНОР-а Житиште, Општине Житиште, Општинског одбора СПС Житиште, Општинског одбора ДС Житиште, Месног одбора СУБНОР-а Банатско Вишњићево и Удружења добровољаца из Зрењанина.

Великом броју окупљених грађана обратили су се председник Општине Житиште Митар Вучуревић, председник Скупштине општине Зоран Касаловић, представник Руске амбасаде Сергеј Соловјов и председник СУБНОР Житиште Драган Савановић, који је подсетио на дане када су ови крајеви ослобађани од фашистичког јарма  у садејству партизанских јединица и неустрашивих бораца велике Црвене армије.

У оквиру обележавања Дана победе председник ОО СУБНОР Драган Савановић је уручио и одликовања ратним ветеранима учесницима Народноослободилачког рата Николи Медићу из Банатског Карађорђева и Душану Завиши из Житишта.

Свечано обележавање употпунили су ученици  Основне школе „Свети Сава“ из Житишта пригодним реситалом и хорским наступом посвећеним Дану победе.