САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 869821Укупно посета:
 • 2664851Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

СВЕЧАНО И СКРОМНО, СА НАРОДОМ

Уочи великих празника народа Србије, Дана борца и Дана устанка, председник СУБНОР-а проф.др Миодраг Зечевић упутио је писмо покрајинским, окружним и градским одборима.

„На свим манифестацијама које ћемо организовати поводом Дана борца и Дана устанка 4. и 7. јула,  треба указати на допринос нашег народа у неравноправној борби коју смо водили од 1941. до 1945. године.

У тој борби извојевали смо, заједно са савезницима из антифашистичке коалиције, победу над окупатором и његовим домаћим сарадницима.

Предлажемо да се, као и до сада, положе венци и цвеће на спомен-обележја, споменике, бисте народних хероја и бораца широм Србије.

Седми јул ће се обележити централном манифестацијом у Белој Цркви. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања обавестило је Републички одбор СУБНОР-а Србије да ће 7. јула 2014. године, у 11.00 часова, крај споменика Жикици Јовановићу Шпанцу у Белој цркви код Крупња, бити обележена 73. годишњица устанка у Другом светском рату.

Имајући у виду катастрофалне елементарне непогоде које су погодиле општину Крупањ и околину, Министарство сугерише да се  ове године одржи церемонија полагања венаца и одавања почасти без додатних уметничких садржаја, а грађани, удружења и појединци као и сваке године су добродошли да положе венце и одају почаст.

СУБНОР предлаже да се организује више регионалних манифестација на Фрушкој Гори, Југу Србије, Врању, Радан планини, Источној и Југозападној Србији.

Општински, градски и окружни одбори треба да  организују  и локалне прославе. Један број организација везује за ове празничне дане своје уобичајене активности – посете породицама погинулих и умрлих бораца, инвалидима, преживелим борцима НОР-а.

Предлажемо да ове манифестације организујете са органима локалне самоуправе, војском, партијама које нашу борбу поштују и другим друштвеним организацијама.

Посебну пажњу посветити сарадњи са средствима информисања, нарочито са локалним РТВ станицама“ – стоји у писму, између осталог, упућеног покрајинским, окружним и градским одборима.

Print Friendly, PDF & Email

3 реаговања на Јулски празници

 • Lune каже:

  Sta obelezavamo i slavimo sa narodom…?
  ……………………………………………………..
  “nenarodni zakon”…predvidja, odredbu, po kojoj ce, kapitalista, biti obavezan da svakog meseca uplacuje poreze i doprinose, a nece biti obavezan da svakog meseca isplacuje zarade zaposlenih. Jezivo je saznanje, da je vozd, drug Karadjordje, po uspesno okoncanom ustanku, zakonom ukinuo robovlasnicki poredak, a njegovi “amerikanizovani potomci”..retroaktivno u XXI veku,”ponistavaju tu zakonsku odredbu”, koja je prezivela, sva drustveno politicka uredjenja, do dolaska “odgovorne socijalne vlade Al Kaponea” na vlast u “vostaloj mafiji serbije”.

 • pedjaza каже:

  4. i 7. jul nekada državni praznici, za članove SUBNOR-a nisu izgubili istorijski značaj.
  Činjenica da je jedno ministarstvo Vlade Republike Srbije organizator centralne proslave povodm Dana ustanka naroda Srbije, ukazuje da i državni organi uvažavaju ovaj, u istoriji Srbije jedan od najznačajnijih datuma.
  Premda su neke političke stranke dovodile u pitanje relevantnost antifašističkog značaja 7. jula, istorija se nije mogla promeniti.

 • pedjaza каже:

  Nekada državni praznici 4. i 7. jul za članstvo SUBNOR-a su ostali jednako važni. Njihovo izbacivanje iz zakona o državnim praznicima nije moglo umanjiti istorijski značaj u pogledu antifašističkog otpora naroda sa ovih prostora.
  Činjenica da jedno ministarstvo Vlade Republike Srbije organizuje centralnu manifestaciju povodom Dana ustanka naroda Srbije delimično nas može ohrabriti, odnono ukazati da država nije sasvim odbacila značaj koji taj (među predstavnicima pojedinih političkih stranaka često osporavan) datum ima.

ЧЕСТИТАМО

4. ЈУЛ

ДАН БОРЦА!

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.