Јулски празници

СВЕЧАНО И СКРОМНО, СА НАРОДОМ

Уочи великих празника народа Србије, Дана борца и Дана устанка, председник СУБНОР-а проф.др Миодраг Зечевић упутио је писмо покрајинским, окружним и градским одборима.

„На свим манифестацијама које ћемо организовати поводом Дана борца и Дана устанка 4. и 7. јула,  треба указати на допринос нашег народа у неравноправној борби коју смо водили од 1941. до 1945. године.

У тој борби извојевали смо, заједно са савезницима из антифашистичке коалиције, победу над окупатором и његовим домаћим сарадницима.

Предлажемо да се, као и до сада, положе венци и цвеће на спомен-обележја, споменике, бисте народних хероја и бораца широм Србије.

Седми јул ће се обележити централном манифестацијом у Белој Цркви. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања обавестило је Републички одбор СУБНОР-а Србије да ће 7. јула 2014. године, у 11.00 часова, крај споменика Жикици Јовановићу Шпанцу у Белој цркви код Крупња, бити обележена 73. годишњица устанка у Другом светском рату.

Имајући у виду катастрофалне елементарне непогоде које су погодиле општину Крупањ и околину, Министарство сугерише да се  ове године одржи церемонија полагања венаца и одавања почасти без додатних уметничких садржаја, а грађани, удружења и појединци као и сваке године су добродошли да положе венце и одају почаст.

СУБНОР предлаже да се организује више регионалних манифестација на Фрушкој Гори, Југу Србије, Врању, Радан планини, Источној и Југозападној Србији.

Општински, градски и окружни одбори треба да  организују  и локалне прославе. Један број организација везује за ове празничне дане своје уобичајене активности – посете породицама погинулих и умрлих бораца, инвалидима, преживелим борцима НОР-а.

Предлажемо да ове манифестације организујете са органима локалне самоуправе, војском, партијама које нашу борбу поштују и другим друштвеним организацијама.

Посебну пажњу посветити сарадњи са средствима информисања, нарочито са локалним РТВ станицама“ – стоји у писму, између осталог, упућеног покрајинским, окружним и градским одборима.