САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 863349Укупно посета:
 • 2654596Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

СПАСИТЕ ЗАБОРАВЉЕНИ СПОМЕНИК!

Из Лесковца, од групе грађана, СУБНОР је примио писмо упућено на више адреса у том граду. Писмо има значај и за друге средине.

“Група грађана Лесковца, заинтересована за очување традиције, културе, цивилизацијских тековина и урбаног наслеђа нашег града, позива вас да, у складу са ингеренцијама из делокруга ваше делатности, предузмете мере за спречавање даљег пропадања и девастације декларисаног историјског споменика који се налази на адреси – Учитеља Јосифа, број 9, Лесковац.  Непосредним увидом, или са приложених фотографија, лако ћете се уверити да је спомен-кућа у недопустиво лошем стању, да не представља репрезентативни, иако важан, детаљ на који посетиоцу или странцу треба обратити пажњу, и свакако не пружа поучан пример житељима града о томе како се треба опходити према сопственој историји. Тим више, што на немар према артефакту важном за историју града указујемо у време у коме, поводом приређене изложбе „Златно доба Лесковца“, региструјемо велики број деклеративних изјава о намерама да се традиција, историја и култура, морају чувати као посебне вредности.

Сматрамо да не треба истицати да се назначена спомен кућа налази у најстрожем центру градског језгра, па би и самом својом позицијом морала до сада да скрене пажњу институција и установа којима се обраћамо позивом на интервенцију.

Ми, као грађани, не располажемо никаквим инструментима нити средствима да самоиницијативно предузмемо било какве мере на санацији уоченог, али од вас, као установа и институција, очекујемо конкретно ангажовање.

Уз најбоље поздраве, група грађана Лесковца

 1. Никола Милићевић,
 2. Велибор Манић;
 3. Цветана Радивојевић;
 4. Оливера Јовић;
 5. Невена Хаџи Костић;
 6. Звонимир Цекић;
 7. Мирослав Живковић;
 8. Братислав Паци Павловић;
 9. Зорица Тасић;
 10. Нада Стојиљковић Тишма;
 11. Слађана Цветковић;
 12. Тања Петровић;
 13. Милош Поповић; и други.”
Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Лесковац

 • pedjaza каже:

  Dosta je primera ovakvih spomen pbeleđja širom Srbije. Zapuštena, rujnirana, pa još i oskrnavljena na vandalski način, postala su ruglo, umestoi da predstavljaju ponos naseljenih mesta u kojima se nalaze.
  Živimo u ekonomski i socijalno vrlo teškom vremenu, vremenu nagomilanih problema razne vrste, ali to ipak nije razlog da bar ne pokušamo spomen-obeležja dovesti u neki red.
  Spomenici su čuvari istorije i tekovina ljudi i vremena kojima su posvećeni. Bilo je potrebno dosta sredstava, rada i vremena da se podignu, pa bi iz pieteta prema tome trebalo da bude mogućnosti makar za njihovo elementarno održavanje.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.